Cikkek, leírások

Kipróbáltuk: ZWO EAF fókuszírozó

2019-09-03 | SzarkaLevente
Régóta kerestem olyan léptetőmotoros fókuszmotort és vezérlést, mely számítógépre csatlakoztatható, a népszerű SkyWatcher távcsövekre rászerelhető és mindemellett nem csillagászati árú. Felcsillant a szemem, mikor a kameráiról méltán híres ZWO új termékét, az EAF fókuszírozót megláttam az interneten, majd sikerült Magyarországon talán elsőként kipróbálnom. 

Hogyan növeljük ASI kameránk képminőségét?

2016-09-11 | Nagy Szabolcs
Bolygófotózásnál örökös harc folyik azért, hogy távcsövünkből, kameránkból és persze a légkörből kisajtoljuk a maximumot, vagyis a lehető legtöbb részletet. Az alábbiakban megosztok egy eljárást, amivel ASI kamerák esetén növelhető a képminőség. A trükk lényege, hogy a leggyakrabban használt 8 bites rögzítés helyett 16 bitet alkalmazunk.

Skywatcher GoTo mechanika vezérlése Stellarium-ból

2015-03-13 | kalalaa
Sokan használják a Stellarium nevű ingyen letölthető csillagászati programot könnyű kezelhetősége, esztétikus megjelenése és sokoldalúsága miatt. Megnézhetjük a jelenlegi vagy akár más időpontban is milyen objektumokat lehet látni, így még kitelepülés előtt megtervezhetjük az egész éjszakánkat. Fotózáshoz is nagy segítség a beállítható szenzor és távcső kombinációja, amivel előre láthatjuk hosszúexpozíciós képünkön mi fog látszódni.

Milyen módon vezethetem meg a felvételeket?

2015-02-12 | Szarka Levente
Mindazok, akik valamennyire foglalkoztak a csillagos égbolt fotózásával előbb-utóbb megtapasztalták, hogy a lehető leggondosabb pólusraállás mellett is a hosszabb expozíciós idejű felvételeik "csíkhúzósak" lettek.

Asztrofotózás, ahogy én csinálom - Második rész, a távcső összeszerelése

2015-01-25 | gatoth
Ebben a cikksorozatban próbálom megválaszolni a gyakran feltett kérdést: "Hogy csinálod ezeket a képeket?". Mivel ez egy meglehetősen összetett kérdés, úgy gondoltam, hogy talán egy cikksorozatban lenne érdemes megválaszolni. Az interneten rengeteg anyag található az asztrofotózás elméleti hátteréről, ezért úgy döntöttem, hogy inkább lépésről lépésre leírom hogy mit csinálok és minden lépésnél leírom hogy miért úgy csinálom ahogy. Az asztrofotózásban főleg a mély-ég objektumok fotózására koncentrálok, ezért ez az a terület, ahol úgy érzem, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkezem ahhoz hogy írjak róla. Bár a bolygófotózás is érdekes terület, és sokakat érdekelhet, még nincs elegendő tapasztalatom benne ahhoz, hogy bemutassam.

Asztrofotózás, ahogy én csinálom - Első rész, tervezés és előkészületek

2015-01-11 | gatoth
Ebben a cikksorozatban próbálom megválaszolni a gyakran feltett kérdést: "Hogy csinálod ezeket a képeket?". Mivel ez egy meglehetősen összetett kérdés, úgy gondoltam, hogy talán egy cikksorozatban lenne érdemes megválaszolni. Az interneten rengeteg anyag található az asztrofotózás elméleti hátteréről, ezért úgy döntöttem, hogy inkább lépésről lépésre leírom hogy mit csinálok és minden lépésnél leírom hogy miért úgy csinálom ahogy. Az asztrofotózásban főleg a mély-ég objektumok fotózására koncentrálok, ezért ez az a terület, ahol úgy érzem, hogy megfelelő tapasztalattal rendelkezem ahhoz hogy írjak róla. Bár a bolygófotózás is érdekes terület, és sokakat érdekelhet, még nincs elegendő tapasztalatom benne ahhoz, hogy bemutassam.

A mély-ég fotók készítése meglehetősen hosszadalmas folyamat, ami a tervezéssel és az előkészületekkel kezdődik, és az elkészült kép publikálásával végződik. A sorozat jelen részében a tervezés és előkészületek témakörét járom körbe.

Magyarok az APOD-on

2014-09-02 | Váradi Nagy Pál
Mondhatni, az APOD - Astronomy Picture of the Day - az a napilap, amelybe két csillagász a NASA keretein belül közzéteszi a nap (túlnyomó többségében csillagászati) fotóját. Legyen az a fotó amatőr vagy profi, szappantartóval vagy a Hubble-lel készült fénykép, esetleg youtube video, az APOD 1995. június 16. óta nagyjából szünet nélkül közli a nap fotóját rövid és profi leírás kíséretében. A két szerkesztő, Robert Nemiroff (MTU) és Jerry Bonnell (UMCP) nemzetközi mélymerítésből válogat, és a visszatérő nevek, amatőr csillagászok nem véletlenül térhetnek vissza. És mint minden napilap, természetesen a szerkesztők szájízét is tükrözi, hiszen több fantasztikus fotó készül, mint ahány az APODon elférhet.

Bolygófotózás a gyakorlatban

2014-03-03 | Pallagi Zoltán
A bolygók fotózása gyors sikert ígért, bár azért kellő tapasztalat szükséges, hogy távcsövünkből kihozzuk a maximumot. Az alábbi leírásban szeretném megosztani a tapasztalataimat arra vonatkozóan, hogy a magyar viszonyokhoz igazodva - azaz viszonylag olcsó, belépőkategóriás felszerelés felhasználásával - hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy távcsőből ha bolygófotózásról van szó.

Élességállító maszkok összehasonlítása

2014-02-15 | Tóth Gábor
Az asztrofotózásban az egyik alapprobléma a témáról érkező kevés fény, hiszen gyakran több órányi expozíció szükséges a téma megfelelő rögzítéséhez. Ilyen körülmények között a vizuális élességállítás nem jöhet szóba.

Pontos pólusra állás a Polaris nélkül? Igen!

2014-01-13 | Gerák Ferenc
Kezdő asztrofotós első kihívása a pontos pólusra állás. Ezzel szembesültem én is, amikor megvettem az ekvatoriális rendszerű mechanikámat. Sok jó leírás van arról, hogyan tudunk a Sarkcsillag segítségével pólusra állni, de mi van akkor, ha nem látunk rá a Polarisra?

Asztrofotóink a Földgömb magazinban

2013-12-06 | Francsics László
A fényképészek az asztrofotózást nem tekintik klasszikus fotográfiai műfajnak, ugyanis szerintük az nem rendelkezik olyan, a fényképészetre jellemző attribútumokkal, mint az elkapott pillanat megismételhetetlenségéből fakadó erő, az egyéni kreatív térbeli nézőpont, vagy olyan mélyebb tartalom, amit az absztrakt ábrázolásmód segíthet megérteni. Ennek dacára Magyarországon az asztrofotográfia él, egyre inkább létezik, mind magasabb és magasabb színvonalú, és kívánja az elismertséget.

Interjú Francsics Lászlóval

2013-10-02 | Szarka Levente
Tavalyi évhez hasonlóan, 2013-ban is egy magyar amatőrcsillagász lett a Brit Királyi Csillagvizsgáló és a Sky At Night magazin asztrofotós pályázatán az egyik kategóriában nyertes. Ennek kapcsán készítettünk egy interjút a kép készítőjével, Francsics Lászlóval, melyből kiderül milyen izgalmas kutatómunka előzte meg a felvétel elkészítését.

Namíbiában amatőrcsillagász szemmel

2013-06-12 | Fényes Lóránd
"Mert ugyan a mi öreg kontinensünk lassan teljesen elmerül a fényszennyezés tengerében, de vannak még közel érintetlen tájai a világnak. Ahol az ég olyan, ahogy az ipari forradalom előtt bárhonnan láthattuk volna. Nem néhány pislákoló csillag és a legjobb esetben is enyhén derengő Tejút, hanem maga a pulzáló világűr, aminek monumentalitása már-már agyonnyomja a szemlélődő halandót." - Fényes Lóránd úti beszámolója.

Astro Photography Tool - bolygatás PC-vel

2013-04-22 | Szarka Levente
Az alábbiakban azok figyelmét szeretnénk felhívni egy szoftverre, akik asztrofotózás során számítógépen keresztül oldják meg a felvételeik vezetését. Tippet adunk, mivel tudják munkájukat megkönnyíteni és egyúttal színvonalasabbá tenni.

Kómakorrektorok a vallatópadon (2. rész)

2013-03-14 | Fényes Lóránd
Az asztrofotózást komolyabban mívelők számára kikerülhetetlen lépés a newton távcsövek kómahibáját korrigáló eszköz, az úgynevezett kómakorrektor beszerzése. A képrögzítő eszközök egyre magasabb felbontása a hibát még inkább láthatóvá teszi. Ebben a tekintetben a leginkább elterjedt f/5-ös newton távcsövek tulajdonosai könnyebb helyzetben vannak az f/4-es asztrográfok gazdáinál.

Kómakorrektor tervezés műhelytitkai

2013-03-03 | Gyulai Pál
Kómakorrektorokról szóló korábbi cikkünkben említettük, hogy a SkyWatcher F4-es kómakorrektora magyar fejlesztésű. A cikk hatására pár műhelytitkot megosztott velünk a tervező, Gyulai Pál.

Kómakorrektorok a vallatópadon (1. rész)

2013-01-29 | Fényes Lóránd
Az utóbbi években az amatőrcsillagászok között egyre népszerűbbé vált a csillagos égbolt fényképezése. Az ebben a körben (is) népszerű newton távcsövekben tapasztalható kómahiba azonban az igényes fotósok számára komoly "fejfájást" okoz. Ez a jelenség a fényerő hozadéka: a képszéleken a csillagok elnyúlnak, kisebb-nagyobb - az üstökösök csóvájához hasonló - torzulást mutatnak. A hibát még inkább nyilvánvalóvá teszi az egyre elérhetőbb áron beszerezhető képalkotó eszközök (DSLR fényképezőgépek, CCD csillagászati kamerák) felbontásának, érzékenységének komoly javulása.

Túl a kínai távcső tubusokon

2012-12-30 | Klacsány Imre
Mikor megvettem első távcsövemet tudtam fotózásra fogom használni, de azt nem is gondoltam volna, hogy egyszer építek egy saját asztrográfot, ami minden igényemet tökéletesen kielégíti az asztrofotózás terén. Kezdőként nem tudtam mire vállalkozok és mennyi problémát találok majd a Kínában összeállított Newton távcsöveknél.

Iris digitális képfeldolgozási útmutató (HD video)

2012-10-06 | Klacsány Imre
Az Iris az elmúlt években a hazai amatőrök egyik legfontosabb segítségévé vált a digitális képfeldolgozás során. Kezdőket könnyen elriaszthatja, hogy használata nem annyira felhasználóbarát mint azt napjainkban megszokhattuk. Klacsány Imre videós útmutatója ebben nyújt segítséget.

Interjú Fényes Lóránddal

2012-09-23 | Szarka Levente
Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy egy magyar asztrofotós szép sikert ért el a Brit Királyi Csillagvizsgáló és a Sky At Night magazin asztrofotós pályázatán Újonc kategóriában "IC1396A Elefántormány ananásszal" c. képével. Ennek kapcsán készítettünk egy interjút a kép készítőjével, Fényes Lóránddal, hogy megismerjük sokoldalú, színes egyéniségét.

Megoldások guidingra

2009-02-25 | Szarka Levente
Mindazok, akik valamennyire foglalkoztak a csillagos égbolt fotózásával előbb-utóbb megtapasztalták, hogy a lehető leggondosabb pólusraállás mellett is a hosszabb expozíciós idejű felvételeik "csíkhúzósak" lettek.