2014-09-03 | Váradi Nagy Pál

Magyarok az APOD-on

Mondhatni, az APOD - Astronomy Picture of the Day - az a napilap, amelybe két csillagász a NASA keretein belül közzéteszi a nap (túlnyomó többségében csillagászati) fotóját. Legyen az a fotó amatőr vagy profi, szappantartóval vagy a Hubble-lel készült fénykép, esetleg youtube video, az APOD 1995. június 16. óta nagyjából szünet nélkül közli a nap fotóját rövid és profi leírás kíséretében. A két szerkesztő, Robert Nemiroff (MTU) és Jerry Bonnell (UMCP) nemzetközi mélymerítésből válogat, és a visszatérő nevek, amatőr csillagászok nem véletlenül térhetnek vissza. És mint minden napilap, természetesen a szerkesztők szájízét is tükrözi, hiszen több fantasztikus fotó készül, mint ahány az APODon elférhet.

Magyarok az APOD-on

Az APOD az internet kontextusában már-már őshonlapnak tekinthető a maga 95-ös indulásával, és ez nagyon jól nyomon követhető a kezdeti fotók minőségén (kis pixelméret, 16 vagy 256 szín, Floyd-Steinberg minden mennyiségben).

A Fiastyúk az APOD 1995. június 20-i felvétele. Mount Wilson Obszervatórium. Érdemes megfigyelni az akkoriban kulcsfontosságú képtömörítés nyomait
Ám ez a bejegyzés szóljon a magyarokról, amatőrökről, akik az APODra feljutottak. Belátható, hogy majd'  húsz év anyagát kellett áttekintenem, és ezt kézzel nem vállaltam volna. Annak a kockázatnak a tudatában, hogy egy-egy bejegyzés, esetleg név is kicsúszhat, automatizáltam kicsit. PHP-szkripttel lekértem az összes cikket, megszűrtem őket, kiejtve a Hubble-nek, Voyagernek stb., valamint az egyértelműen idegen nevű szerzőknek (Miguel, Fernandez, japánok stb.) vagy domain-eknek (.mil, nasa.gov) tulajdonított fotókat. Így is maradt nagyjából ezer átnézendő bejegyzés, amelyeket simán csak görgetve tekintettem át, bízva abban, hogy a magyar nevek kiugranak. Persze segített, ha a magyar szerző magyar domainű honlapot adott meg, de csak erre nem alapozhattam. (Ha esetleg mégis hiányozna magyar szerző a listából, kérlek jelezd.)

És akkor lássuk a fotósokat, fotókat - igen rövid a névsor: Ábrahám Tamás, Berkó Ernő, Éder Iván, Fényes Lóránd, Francsics László, Ladányi Tamás, Nagy Attila, Schmall Rafael.

Idő közben elkészítettem a Románok az APODon cikket is.

Szintén az APOD-dal kapcsolatos hír, miszerint az általuk kiadott 2014/2015-ös naptár borítója valamint januári képe Fényes Lóránd korábban megjelent fotója az M7-ről. A naptár letölthető az alábbi oldalról: http://www.phy.mtu.edu/apod/APODcalendar2015Nebulas.pdf

Váradi Nagy Pál,
csillagtura.ro

Share  Tetszett a cikk? Oszd meg!

Legfrissebb képeink

22020-10-28
Mars
Készítette: SzabPet
72020-10-28
Fátyol köd
Készítette: PeterF
72020-10-28
Mars
Készítette: akion
42020-10-27
12778 napfoltcsoport
Készítette: Gábor
32020-10-27
Égi kápolna
Készítette: Imre_Peter
52020-10-27
NGC-1499 Kalifornia-köd
Készítette: ha8mz